26. kesäkuuta 2016

seksuaalinen häirintä

Mun piti olla hiljempana pari viikkoa, mutta törmäsin lauantai-illalla kyseiseen videoon ja sitä katsoessani muutuin sekunti sekunnilta vihaisemmaksi ja vihaisemmaksi. En osaa linkittää näitä FB'n juttuja, joten kirjoitan tiivistelmän videon sisällöstä ja halukkaat voivat sitten käydä itse vielä etsimässä sen. (Keskityn miesten ja naisten väliseen seksuaaliseen häirintään, enkä aio pureutua siihen, mikä lasketaan seksuaaliseksi häirinnäksi, koska se ei varsinaisesti liity siihen asiaan, johon otan kantaa.)

"Naisia ahdistellaan joka päivä busseissa ja muilla julkisilla paikoilla. Naisryhmät ovat alkaneet tapella ahdistelijoita vastaan. He lyövät miehiä käsillään ja vöillään ja potkivat heitä. Naisten turvallisuus on kaikkien ongelma. Jaa tämä video, jos sinun mielestäsi naisista pitäisi tuntua turvalliselta julkisilla paikoilla."

Euroopan unionin perusoikeusviraston vuoden 2014 tutkimuksen mukaan Suomessa jopa 71% naisista oli kokenut seksuaalista häirintää 15 ikävuoden jälkeen. Entä ovatko miehet kokeneet seksuaalista häirintää? Vain osa mediasta keskittyy myös siihen. Mihin hävisi se tasa-arvo, jota me niin kovasti haimme ja haemme kaikille ihmisille? Suurin osa kampanjoista keskittyy naisten suojelemiseen. Videot ja tekstit sisältävät miesten suurta halveksimista kiistäen sen faktan, että miehetkin voivat kokea seksuaalista häirintää. Helsingin Sanomista löytyi mielipidekirjoitus otsikolla Kaikki naisiin kohdistuva väkivalta on tuomittava

"Miehet ovat vahvoja, täytyy olla todella heikko, jos ei osaa pistää naisahdistelijalle vastaan". Tätä lausetta tungetaan joka mediaan ja kaikille ihmisille. Se ei kuitenkaan ole totta, vaikka hävettävän moni sen uskookin. Sekä miehistä että naisista löytyy "heikompia" yksilöitä. On niitä, jotka eivät lamaannu seksuaalisesta häirinnästä, vaan pistävät vastaan. On myös niitä, jotka lamaantuvat ja jotka eivät yksinkertaisesti pysty tehdä mitään. Ja se on ihan okei, koska me kaikki olemme erilaisia. 

Otetaan tilanne, josta löytyy kaksi henkilöä, komea mies ja kaunis nainen. Jos tätä naista ahdisteltaisiin, hän saisi lyödä ja potkia ahdistelijaa niin, että tältä lähtisi taju. Mukaan tulisi lähes kaikki ympärillä olevat ihmiset ja sosiaalisessa mediassa vielä pari miljoonaa lisää. Melkein kaikille tämä olisi okei ja kaikki keskittyisivät siihen, kuinka nainen oli uhri. Jos tätä miestä taas ahdisteltaisiin, hän voisi käytännössä puolustautua vain verbaalisin keinoin. Vieressä olevat miehet ja naiset huutelisivat: "Mikset suostu? Nainenhan on ihan tajuttoman kaunis!". Harvalta mieheltä löytyy niin paljon karismaa ja mahtipontinen ääni, että nainen pelästyisi. Mies ei voisi tönäistä naista, koska häntä syytettäisiin sen jälkeen väkivallasta ja näin ollen naisesta tulisi taas uhri. Todella harva suojelee miehiä, kun puhutaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Lopettakaa se naisten ylisuojeleminen, jos ette kykene suojelemaan miehiäkään. Miehet saattavat olla fyysisesti parikymmentä senttiä pidempiä, mutta jos saat adrenaliinipiikin kehoosi, niin se tekee sinusta tarpeeksi vahvan pistämään vastaan. Kukin pärjätköön itse, koska viimeksi kun mä tarkistin niin miehistä ja naisista yritettiin tehdä tasa-arvoisia. 

Seksuaalinen häirintä on tuomittavaa, tapahtui sitä kenelle tahansa. En vähättele naisiin kohdistuvaa häirintää, vaan haluan nostaa esille, että sitä tapahtuu myös miehille. Sivistäkää tuttujanne, jotka ovat edelleen sitä mieltä, että miehet pärjäävät yksin. 

Lähteet: 
ATTN video
HS Mielipide: Kaikki naisiin kohdistuva väkivalta on tuomittava

22 kommenttia:

 1. Siis niin totta joka sana! Miehien kokemasta seksuaalisesta häirimmästä ei puhuta kyllä ollenkaan. Tuo on kyllä todella epä tasa-arvoista! Sivistän kyllä kaikkia, jotka ovat sitä mieltä, että vain naiset kokevat seksuaalista häirintää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Youtubesta löytyy ihan tajuttoman monta social experimenttiä, joissa on just tilanteita, missä miehiä ahdistellaan. Kannattaa kattoa, jos tahtoo suuttua maailmalle...

   Poista
 2. En voi ymmärtää kuinka ihmiset vetoavat juuri tuohon, että miehen kuuluisi osata sekä kyetä puolustautumaan vain siksi koska hän on mies. Sun postauksesi herätti monenlaisia ajatuksia asian suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, oon itte miettiny aina aivan samaa! Hyvä, että herätti. :--)

   Poista
 3. Sulla on monta todella hyvää pointtia nostettuna esille, muutenkin todella hyvä teksti!

  Allekirjoitan täysin sen, että miehet luultavasti kokevat jonkinlaisen pakon olla itse vahva Ei uskalleta näyttää sitä omaa haavoittuvaista puolta, joka on tietyllä tapaa säälikin - ihmisiähän me ollaan jokainen. Tärkeä aihe, johon olisi ehdottomasti syytä puuttua enemmänkin. Isoin ongelma vain lienee siinä, että uhrit itse vaikenevat monesti ennemmin, kuin tuovat ajatuksiaan ja tunteitaan julki 😞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos! Nää tälläset mielipidekirjotukset ei oo ihan mun vahvuus, vähän kuumotti julkaista...

   Jep, juurikin tuo on suuri ongelma. Kun vaan saataisiin uhrien päästä pois se ajatus, ettei asiasta julkisesti kertominen ole noloa / säälittävää, niin asiat paranisi huomattavasti.

   Poista
 4. Sait vasta mut havahtumaan koko asiaan ja nyt mua lähinnä ärsyttää, kun tajuaa kuinka tässä unohdetaan aina miehet - vain sen takia, että "miehet ovat miehiä". Tälläset sukupuoli "stereotypiat" on ärsyttäviä ja niiden takia tästäkään ei olla paljoa ennen juteltu, koska ajatellaan että asiasta kertominen osoittais että on heikompi/nolo, tästä täytys päästä eroon.
  Niin hyvä aihe ja niin hyviä pointteja tää teksti täynnä. Rohkeeta ja upeeta sulta julkasta tää teksti!

  http://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. oon samaa mieltä ja myös transsukupuolisten ihmisten häirinnästä puhutaan tosi harvoin. mun mielestä voitais vaan puhua seksuaalisesta häirnnistä ilman mitään sukupuolia koska se on joka tapauksessa väärin.

  tyhmahelena.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus pisti oikeesti miettimään!

  VastaaPoista
 7. Oon aivan samaa mieltä sun kanssa! Kumpaankaan sukupuoleen kohdistuvaa häirintää ei pitäisi aliarvioida millään tavalla ja se on aina yhtä vakavaa. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus :)

  http://www.noraadler.com

  VastaaPoista
 8. Nyt oli kyllä asiatekstiä ja komppaan kyllä täysin! Hyvin kirjoitettu! Seksuaalinenhäirintä on vakavasti otettava asia ja rikos, kohdistui se sitten kumpaan tahansa sukupuoleen! Suomessa pitäisi olla EHDOTTOMASTI vahvemmat tuomiot tuohon liittyen.

  charlotta-sofia.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Mun mielestä seksuaalisesta häirinnästä ei pitäisi tulla kovempia tuomioita, kun ei kiusaamisestakaan tule vaikka sekin on laitonta ja jälkensä jälkeen jättävää. En tosin ole seksuaalista häirintää kokenut, että en oo ehkä oikea ihminen vertaamaan noita kahta...

   Poista
 9. Siis oot niin oikeessa! Oon joskus itekki miettiny asiaa ja just sitä tasa-arvon kuuluisia olla; oikeasti tasapuolista kohtelua.

  Oot myös kirjottanu tosi hyvin ja hienoo, että blogeissakin uskalletaan ottaa kantaa :)

  VastaaPoista
 10. Jokaisen kroppa on yksityistä aluetta, ja kaikilla pitää olla oikeus omaan tilaan ja muiden täytyy kunnioittaa sitä.
  Monesti näitä asioita vähätellään ja seksuaalisen häirinnän ajatellaan usein olevan vain harmitonta "flirttiä" vaikka oikeasti tilanne voi tuntua siitä toisesta hyvin ahdistavalta.
  Hyvä kirjoitus, samaistun tähän!
  Kurkkaa myös mun blogiin❤

  http://noppaxxxblog.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeessa, seksuaalinen häirintä sekoitetaan tosi usein flirttailuun. Kiitos!

   Poista
 11. Tää on niin tärkeä aihe, kiitos että kirjoitit siitä! Pitäis olla enemmän rohkeita tyttöjä jotka avais suunsa tästä aiheesta <3  https://iinaemiliasd.blogspot.fi/

  VastaaPoista

© Kuvat ja tekstit ovat täysin omaa käsialaani, ellen toisin mainitse. Ethän siis kopioi niitä ilman lupaani.